Věděli jste, že k přípravě skvělé kávy nepotřebujete kávovar za desetitisíce? Na trhu existuje spousta cenově mnohem více dostupných pomocníků, s nimiž připravíte kávu, která té z kávovaru může směle konkurovat, ba bude i lepší. Ono totiž nejde ani tak o přístroj, v němž kávu připravujete, jako spíše základní surovinu, tedy z čeho ji připravujete.
Kvalitní káva, to rozhodně není ta instantní zalitá horkou vodou. Tak se káva donedávna připravovala ve většině domácností a kanceláří. Skuteční kávoví experti ale na to vždy chodili jinak. Ti vždy věděli, že o kvalitě kávy coby nápoje rozhodují kávová zrna. Ta by měla být co nejkvalitnější a ideálně i čerstvě upražená, která nabízí například kavárna Jihlava (Káva MONRO).
Výběrová a čerstvě upražená
Ta se navíc nespecializuje jen na “pouhý“ prodej kávy, ale i její pražení. Zákazník tak může mít stoprocentní jistotu, že jeho vybraná kávová zrna jsou opravdu čerstvě upražená. Koupit si je může buď osobně ve stánku v OC Parku Jihlava, nebo si ji můžete objednat online na www.kavarnamonro.cz. Zde momentálně u příležitosti oslavy 20let od vzniku a první registrace značky Pražírna kávy MONRO je pro vás připraven slevový kód „20letMONRO“, který je již aktivní s 10% slevou.
Káva z moka konvičky
Ale zpět k tématu vzneseném v úvodu tohoto článku. Mezi levné pomocníky, v nichž espresso připravují i Italové, patří třeba slavná moka konvička. Do spodní nádobky nalijte studenou vodu, střední sítko naplňte hrubě namletou kávou, ale neumačkávejte ji. Konvičku dobře zašroubujte a dejte vařit. Po chvíli uslyšíte, jak káva vytéká z ventilu. Jakmile ji káva skoro celou naplní, sundejte konvičku z vařiče. Hotovo, a můžete servírovat.
Káva z džezvy
Turci kávu připravují výhradně v džezvě. Do ní nasypte dvě lžičky jemně namleté kávy a zalijte ji vodou. Lžičkou promíchejte a dejte vařit. Káva se začne pomalu ohřívat a na povrchu vytvářet jemnou pěnu, která bude postupně stoupat a kypět. Až vystoupá až k okraji, odstavte ji na chvilku ze zdroje tepla. Znovu postavte na vařič a nechte vzkypět. Tento postup opakujte třikrát. Poté servírujte. Dobrou chuť.